פסקי דין פליליים – מגמות מרכזיות וחשיבות המחקר המשפטי המקצועי
בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים בפסיקת בתי המשפט בישראל בתחום הפלילי. פסקי דין פליליים מרכזיים שיצאו מבית המשפט העליון ומערכאות אחרות משקפים מגמות חברתיות חדשות, שינויים בחקיקה, והתפתחות בהגנות על זכויות נאשמים. במקביל, הבנת הפסיקה לעומקה מחייבת עיון במחקר משפטי מקצועי – מאמרים, ניתוחים וחוות דעת – המספקים פרשנות והקשר מעבר לטקסט הגולמי של פסק הדין. להלן נסקור מגמות עדכניות בפסיקה הפלילית בישראל, ולאחר מכן נדגיש את תרומת המחקר המשפטי המקצועי להבנת מגמות אלה ואת יתרונותיו עבור משפטנים ואנשי מקצוע.
מגמות עכשוויות בפסיקה הפלילית בישראל
החמרה בענישה בעבירות חמורות
אחת המגמות הבולטות בפסיקה הפלילית העכשווית היא מגמת החמרה בענישה בעבירות חמורות ואלימות. בית המשפט העליון שב והדגיש את הצורך במדיניות ענישה מחמירה שתבטא את חומרת המעשים ותשמש הרתעה יעילה. כך למשל, בפסיקה נקבע כי “בשנים האחרונות ניכרת מגמה ברורה של החמרה בענישה בעבירות אלימות… בתי המשפט מצוּוים לתרום את תרומתם לעקירת נגע האלימות בהטלת עונשים מרתיעים ומשמעותיים שישקפו מסר מרתיע לעבריינים ולחברה כולה… ככלל ענישה זו צריכה לכלול רכיב משמעותי של מאסר בפועל” (ת”פ 15931/11/22 – מדינת ישראל נגד שי שמחון – החלטות ופסקי דין פליליים ⚖️ ).
מגמה מחמירה זו ניכרת גם בתחומים נוספים. בעבירות מין, למשל, אימץ העליון קו ענישה מחמיר המדגיש את הפגיעה הקשה בקורבנות ואת הצורך בהרתעת עברייני מין. כפי שהובהר באחד מפסקי הדין: “מדיניות הענישה בעבירות מין צריכה להיות מחמירה, ולבטא את הנזקים המשמעותיים שנגרמו לנפגעי העבירה, כמו גם את האינטרס הציבורי בהרתעתם של עברייני מין פוטנציאליים” (נדחה ערעור קסטיאל על עונשו: “מדיניות מחמירה בעבירות מין” ). גם בעבירות אלימות במשפחה ובאלימות על רקע לאומני או גזעני, ניתן לראות בפסיקה התייחסות לעונשים מחמירים המשקפים את סלידת החברה מתופעות אלו.
יתרה מזו, מגמת ההחמרה הגיעה גם לעבירות כלכליות ועבירות “צווארון לבן”. אם בעבר נטו בתי המשפט להקל עם נאשמים נורמטיביים שביצעו עבירות רכוש והונאה, הרי שכיום ההשקפה השתנתה נוכח הנזק הרחב שנגרם לקורבנות עבירות אלה. בפסיקה הובהר כי יש להטיל ענישה משמעותית על עברייני צווארון לבן, ובהחלטות בית המשפט העליון צוין “ההחמרה הנדרשת בעבירות כלכליות, המכונות עבירות ‘צווארון לבן’. בעבר נטו בתי המשפט להקל… ואולם… במדיניות הענישה בעבירות מסוג זה חלה מגמה של החמרה, מגמה שהוגדרה כמוצדקת וכמתחייבת” (מגמת ההחמרה בעבירת הסחר בסמים האם חלה הקלה בעבירות רכוש). כלומר, כיום גם עבירות כלכליות, שדימוין היה “נקי” יחסית, גוררות ענישה חמורה יותר לשם הרתעה ולהבטחת אמון הציבור בשלטון החוק.
חשוב לציין שמגמות בענישה מושפעות גם מתיקוני חקיקה. תיקון 113 לחוק העונשין (2012) למשל, הנהיג מסגרת לניהול שיקול הדעת בענישה, תוך קביעת מתחמי ענישה ברורים בהתאם לערך החברתי שנפגע ולמדיניות הענישה הנהוגה. בתי המשפט מיישמים תיקון זה בפסיקה היומיומית, אך בתוך המתחמים שנקבעו – הכיוון הכללי בנושאים חמורים הוא החמרה בעונש ההולם. באופן דומה, רפורמת עבירות ההמתה (2019) יצרה מדרג חדש לעבירת הרצח ועבירות ההריגה, והפסיקה החלה לגבש קווים מנחים להפעלת שיקול הדעת בענישה במתווה החדש. בסיכומו של דבר, המגמה המרכזית היא מסר ברור שלפיו עבירות חמורות זוכות למענה ענישתי תקיף יותר מאשר בעבר, בהתאם לציפיות החברה לביטחון ולצדק.
חיזוק זכויות הנאשם והגנות בהליך הפלילי
מגמה משמעותית נוספת היא ההרחבה וההגנה על זכויות החשודים והנאשמים בהליך הפלילי. הפסיקה הישראלית עברה תמורה בעשור וחצי האחרון בכל הנוגע לפסילת ראיות שהושגו באמצעים פסולים או בפגיעה בזכויות חוקתיות. הלכת יששכרוב (ע”פ 5121/98, 2006) הייתה נקודת מפנה חשובה: בהלכה תקדימית זו קבע בית המשפט העליון דוקטרינת פסילה פסיקתית, המעניקה לבתי המשפט שיקול דעת לפסול ראיות שהושגו שלא כדין, במטרה למנוע פגיעה מהותית בזכותו החוקתית של הנאשם להליך הוגן (צו חיפוש: פסילה עקב חיפוש לא חוקי, עו”ד יאיר רגב-משפטי). מדובר בכלל פסילה גמיש, שלא שולל באופן אוטומטי כל ראיה פסולה, אלא מאפשר לבחון בכל מקרה את מידת ההפרה ואת השפעתה על הגינות ההליך.
לאחר יששכרוב, בתי המשפט חיזקו עוד יותר את מחויבותם להליך הוגן. פסיקות מאוחרות הבהירו שבית המשפט ישמש “חומה בצורה” להגנת זכויות הנאשם, ולא יכשיר פעולות חקירה שפוגעות בזכויות באופן בלתי חוקי (צו חיפוש: פסילה עקב חיפוש לא חוקי, עו”ד יאיר רגב-משפטי) (צו חיפוש: פסילה עקב חיפוש לא חוקי, עו”ד יאיר רגב-משפטי). כך למשל, בעניין בן-חיים (רע”פ 10141/09, 2012) פסל בית המשפט העליון ראיות שהושגו בחיפוש בלתי חוקי על גופו של חשוד – חיפוש שבוצע ללא עילה מספקת ותוך “הסכמה” שלא ניתנה מדעת. מסר ברור עולה מפסקי דין אלו: חובות החוק על רשויות האכיפה אינן פורמליות בלבד, והפרתן תוביל לפסילת הראיות שהושגו.
מגמה זו הגיעה אף לשאלת “פירות העץ המורעל” – כלומר, מה דינה של ראיה נגזרת שהתקבלה בעקבות ראיה פסולה. בעוד שבעבר המשפט הישראלי נמנע מלאמץ במלואה את הדוקטרינה הזו, בפסיקה עדכנית בתי משפט החלו לפסול לא רק ראיות ישירות שהושגו שלא כדין אלא גם ראיות שנגזרו מהן, אם מתקיים קשר סיבתי הדוק בין השתיים (צו חיפוש: פסילה עקב חיפוש לא חוקי, עו”ד יאיר רגב-משפטי) (צו חיפוש: פסילה עקב חיפוש לא חוקי, עו”ד יאיר רגב-משפטי). מהלכים אלה מראים שהמשפט מתעדף את ההגנה על זכויות הפרט גם במחיר ויתור על ראיות מפלילות, מתוך הבנה שציות לכללי ההליך ההוגן חשוב לאמון הציבור. אכן, כדברי אחד השופטים: “ביצור זכויות הנאשמים במשפט מתחיל להשפיע, נקודת האיזון משתנה, ומשקלן של זכויות האדם לעומת אינטרס הציבור באכיפת המשפט הפלילי עולה” (צו חיפוש: פסילה עקב חיפוש לא חוקי, עו”ד יאיר רגב-משפטי). ניתן לומר שבית המשפט העליון שואף לאזן מחדש בין צורכי אכיפה יעילים לבין מניעת עיוות דין ופגיעה בלתי מידתית בזכויות חשודים, כך שהאיזון יטה יותר לכיוון זכויות האדם בהליך הפלילי מבעבר.
עדויות דיגיטליות והתאמת ההליך לעידן הטכנולוגי
התפתחות הטכנולוגיה והמעבר לעידן הדיגיטלי מציבים אתגרים חדשים בפני מערכת המשפט, במיוחד בתחום הראיות. יותר ויותר תיקים פליליים מסתמכים על ראיות דיגיטליות – כגון תכתובות טלפון, מידע ממחשבים, סרטוני מצלמות אבטחה ומידע מרשתות חברתיות. בפסיקה העדכנית ניתן לזהות מאמץ לגבש כללים ולהתאים דינים ישנים למציאות החדשה.
אחד ההיבטים המרכזיים הוא סוגיית הפרטיות בחיפוש במכשירים דיגיטליים. בית המשפט העליון עמד על כך שמכשיר טלפון חכם מכיל מידע אינטימי ורגיש בהיקף חסר תקדים, ולכן חדירה לטלפון של חשוד פוגעת בצורה חמורה בפרטיותו. כפי שתואר באחד המקרים: הטלפון הנייד משמש “צוהר… לעיון בנסתרות ליבו של בעל המכשיר… אולם לפעולה זו מחיר כבד: היא פוגעת באופן חמור ביותר בפרטיותו של הנחקר…” (). לאור זאת, דורשת הפסיקה הקפדה יתרה על חוקיות החיפוש באמצעים דיגיטליים: קבלת צווים שיפוטיים מפורטים, תיעוד הליכי החיפוש, והגבלת השימוש בחומר שנתפס. בתי המשפט הבהירו כי הסכמה של נחקר לחיפוש בטלפון אינה בהכרח מכשירה את החיפוש – על ההסכמה להיות מדעת ומרצון חופשי, ובמקרים רבים עדיף להצטייד בצו שיפוטי מראש () ().
מגמה נוספת היא ההכרה בכך שהחקיקה הקיימת (כגון פקודת מעצר וחיפוש מימים עברו) אינה נותנת מענה מלא לעידן הסייבר. בית המשפט העליון אף קרא למחוקק לבצע רפורמה ועדכון של דיני החיפוש והראיות בעידן מחשוב הענן, כדי להסדיר בחוק את האיזון הראוי בין צרכי החקירה לבין ההגנה על הזכות לפרטיות בעולם הדיגיטלי (). בפועל, עד שייעשה תיקון חקיקה, בתי המשפט מפתחים בפסיקה כללי משנה: למשל, התוויית מבחנים לקבילות ראיות דיגיטליות (אותנטיות ומהימנות הקובץ), קביעה שאין צורך בהצגת המכשיר המקורי אלא אם עולה חשש לזיוף או שינוי בקובץ (פסילת ראיה כאשר מכשיר ההקלטה או הטלפון הנייד בו נעשתה הקלטה או הוסרט …) (פסילת ראיה כאשר מכשיר ההקלטה או הטלפון הנייד בו נעשתה הקלטה או הוסרט …), והנחיות לגבי אופן סינון מידע עודף שנתפס (כדי לצמצם פגיעה בפרטיות שאינה נחוצה לחקירה).
דוגמה בולטת להתמודדות עם סוגיות אלה היא פרשת אוריך (דנ”פ 1062/21, בש”פ 7917/19), שבה דן בית המשפט העליון בהיקף החדירה לטלפונים של יועצי ראש ממשלה במסגרת חקירה. בהחלטותיו הבהיר העליון את ההגבלות על רשויות האכיפה בשימוש בכלי פריצה והעתקה של תכולת טלפון, ואת החשיבות שבפיקוח שיפוטי הדוק. פסיקה זו ואחרות מדגימות כיצד מערכת המשפט מנסה לנווט בין הצורך להגיע לחקר האמת בעבירות חמורות, לבין החובה לשמור על זכויות היסוד בעידן דיגיטלי שבו כמות המידע האישית היא עצומה. המגמה היא לקבוע גבולות ברורים: אכיפה יעילה – כן, אך לא בכל מחיר. זכותו של הפרט לפרטיות ולהליך הוגן נותרה ערך מוגן, גם מול אתגרי טכנולוגיה מתקדמת.
חשיבות המחקר המשפטי המקצועי בהבנת הפסיקה לעומק
קריאת פסק דין, חשוב ומפורט ככל שיהיה, מעניקה לנו את תוצאת המקרה ונימוקי השופטים, אך לעיתים קרובות הבנה מלאה של השלכותיו ומשמעותו הרחבה דורשת עיון נוסף במקורות חיצוניים. כאן נכנסים לתמונה המחקר המשפטי המקצועי והפרשנות האקדמית. מאמרים בכתבי עת משפטיים, ניתוחים מאת מלומדים, וסיכומי פסיקה מקצועיים מסייעים להציב את פסק הדין בתוך הקשר רחב יותר: הם משווים אותו להלכות קודמות, דנים בביקורת האפשרית עליו, ומבהירים את תרומתו למגמת הפסיקה הכוללת.
שימוש במאגרי מידע משפטיים אמינים כמו נבו, תקדין, “פסקדין” של הרשות השופטת, וכן בקריאה של מאמרים אקדמיים ודוחות ועדות ציבוריות – כל אלו מאפשרים לעורך הדין או לחוקר לקבל תמונה מלאה ומדויקת יותר. יתרונם של מקורות מקצועיים על פני חיפוש אינטרנטי שטחי הוא באיכות ובמהימנות המידע. בעוד שחיפוש כללי ברשת עלול להניב מידע חלקי, לא עדכני או לא מדויק (למשל כתבה עיתונאית מקוצרת, או פסק דין ישן שלא עודכן בעקבות ערעור), הרי שבמחקר מקצועי המידע נבדק ומאומת. שירות מחקר משפטי מקצועי – כדוגמת זה שמציע האתר lawresearch.co.il – מבוסס על מאגרים מעודכנים וערוכים: פסיקה עדכנית, חקיקה בתוקף (עם התיקונים האחרונים), וספרות מקצועית מובילה. למעשה, השימוש בשירות מחקר משפטי מקצועי מבטיח ברוב המקרים רמת איכות גבוהה יותר של מידע, כיוון שספקי מידע משפטי משקיעים בתחזוקת מאגרים מלאים ועדכניים, לעומת מקורות חינמיים שעלולים להכיל מידע חלקי או מיושן (שירותי מחקר משפטי בתשלום: מדריך מקצועי לבחירה ולמיצוי הטכנולוגיה – לקסיס נקסט- חיפוש משפטי). כך למשל, מאגר מקצועי יכלול את הנוסחים העדכניים של חוקים ופסקי דין, לעיתים בליווי הערות ופרשנות של עורכי תוכן. הערך המוסף הוא שהחוקר המשפטי מקבל לא רק את הטקסט הגולמי, אלא גם הקשר ופרשנות שמכוונים אותו להבנה מהירה ומדויקת יותר של החומר (שירותי מחקר משפטי בתשלום: מדריך מקצועי לבחירה ולמיצוי הטכנולוגיה – לקסיס נקסט- חיפוש משפטי). מידע אמין ומהימן מפחית את הסיכון לטעויות קריטיות – כמו הסתמכות בשוגג על סעיף חוק שבוטל, או התבססות על הלכה שכבר השתנתה בפסיקה עדכנית (שירותי מחקר משפטי בתשלום: מדריך מקצועי לבחירה ולמיצוי הטכנולוגיה – לקסיס נקסט- חיפוש משפטי). במילים אחרות, המחקר המקצועי מעניק ביטחון שאנו נשענים על התשתית הנכונה והמעודכנת ביותר של הדין הקיים.
יתרה מכך, למחקר משפטי מעמיק יש תרומה ישירה לשיפור הניתוח המשפטי ולקבלת החלטות מושכלות בתיק. כאשר משפטן ניגש לבעיה משפטית עם כלים מקצועיים, הוא יכול לאתר במהירות את כל פסקי הדין הרלוונטיים, לקרוא תקצירים ותובנות שנכתבו עליהם, ואף לאתר מאמרים ביקורתיים או ספרות משווה. כך מתקבלת תמונה שלמה יותר של המצב המשפטי: לא רק מה נפסק, אלא גם כיצד הפסיקה נתפסת על ידי הקהילה המשפטית ומהם כיווני ההתפתחות האפשריים. למשל, עורך דין המופיע בערעור פלילי עשוי להסתייע במחקר מקצועי כדי לגלות שפסק דין חדש שניתן ממש לאחרונה בבית המשפט העליון משנה את מאזן הפסיקה בנושא הטענות שלו – מידע שהוא עלול לפספס ללא גישה למאגר עדכני. באופן דומה, סטודנט למשפטים הכותב עבודה אקדמית יקבל באמצעות מחקר מעמיק את כל התקדימים והמאמרים החשובים בסוגיה הנחקרת, מה שישביח את איכות הניתוח שלו.
נחדד כעת את היתרונות באמצעות התייחסות לקהלי יעד שונים של המחקר המשפטי:
- עורכי דין: עבור עורך דין העוסק בתיק פלילי (וכמובן בתחומים אחרים), שירותי מחקר משפטי מקצועיים הם כלי עבודה חיוני. במקום לבזבז שעות ארוכות בחיפוש ידני אחר פסקי דין, החוקרים המיומנים או המערכות הממוחשבות יכולות לשלוף בתוך דקות רשימה ממוקדת של פסיקות עדכניות ורלוונטיות. הדבר חוסך זמן ומשאבים יקרים, ומפנה לעורך הדין זמן להתמקד בגיבוש האסטרטגיה וטיעוניו, במקום בעבודת איסוף הנתונים השוחקת (שירותי מחקר משפטי בתשלום: מדריך מקצועי לבחירה ולמיצוי הטכנולוגיה – לקסיס נקסט- חיפוש משפטי). יתרה מזו, עורך דין שקיבל תוצר מחקר מקצועי יכול לבטוח בכך שאף היבט מרכזי לא הוחמץ: כל תקדים משמעותי, כל ניתוח מלומד, וכל תיקון חקיקה רלוונטי – נכללים בחומר שלפניו. בכך הוא מצמצם סיכון לטעות או להפתעה לא נעימה בדיון בגלל מידע חסר. בנוסף, במחקר המקצועי ניתן לעיתים קרובות למצוא זוויות חדשות לטיעון – למשל, פסיקה מתחום אחר בעלת אנלוגיה מועילה, או מאמר אקדמי המציג פרשנות חדשנית שתומכת בעמדת הלקוח. בסופו של יום, מחקר איכותי מקנה לעורך הדין יתרון מקצועי מול הצד שכנגד וטיעוניו מבוססים על יסוד מוצק של ידע עדכני.
- סטודנטים למשפטים ומתמחים: עבור תלמידי משפט, שחוקרים סוגיה לעבודת סמינר או מתכוננים למבחן בלימודי פרוצדורה פלילית, השימוש במחקר משפטי מקצועי הוא הבדל בין הסתפקות במידע שטחי לבין השגת הבנה עמוקה ומקיפה. סטודנט המשתמש רק במקורות אינטרנט חופשיים עלול למצוא תקציר חלקי של פסק דין או מאמר דעה פופולרי, אך להחמיץ דיון אקדמי עשיר או הלכת בית משפט עליון עדכנית. לעומת זאת, חיפוש במאגרים כמו מאגרי פסיקה של בתי המשפט או כתבי עת מקצועיים יחשוף אותו לכל הדיון המשפטי הרלוונטי. הדבר לא רק משפר את איכות העבודה האקדמית שלו, אלא גם מפתח את כישורי הניתוח והמחקר שלו כמשפטן לעתיד. קריאת מאמרים מקצועיים מלמדת את הסטודנט כיצד משפטנים מנתחים פסק דין – כיצד מזהים את החשוב מול המשני, איך מביאים דעות בעד ונגד ההלכה שנקבעה, וכיצד מציעים כיוונים לשינוי או לפיתוח נוסף. ידע כזה הוא יקר ערך בלימודים ובעבודה המעשית בעתיד.
- מרצים וחוקרי משפט: עבור אקדמאים בתחום המשפט, שירותי מחקר מקצועיים הם כמעט מובנים מאליהם. מרצה או חוקר המתכונן לכתוב מאמר ביקורת על הלכה חדשה, או להכין הרצאה לכנס, חייב לסקור את כל החומר הרלוונטי – החל מלשון פסק הדין המקורי, עבור דרך תגובות ופרשנויות של עמיתיו בארץ ובעולם, ועד נתונים סטטיסטיים או דוחות ועדה (אם הנושא נוגע למדיניות ציבורית). שירות מחקר יעיל יכול לספק לחוקר רשימה ביבליוגרפית מקיפה: כל הציטוטים של אותו פסק דין בפסיקה מאוחרת יותר, כל אזכור שלו בספרות, ואפילו פסיקה משיטות משפט זרות בשאלות דומות. כך יכול החוקר למקם את ההלכה החדשה בתוך תמונה רחבה ולהעריך את השפעותיה. עבור מרצים המלמדים סוגיות אקטואליות, המחקר המקצועי מאפשר לעדכן את חומר ההוראה באופן מיידי בעקבות התפתחויות בפסיקה – למשל, לכלול במקרה בוחן מהשנה האחרונה המדגים לסטודנטים עיקרון תיאורטי. בכך ההוראה נעשית עדכנית ומחוברת לשטח, והסטודנטים נחשפים לחשיבה הביקורתית העדכנית ביותר.
- עיתונאים חוקרים וכתבי משפט: גם עבור מי שאינם משפטנים בהכשרתם אך עוסקים בסיקור וניתוח חדשות משפטיות, המחקר המקצועי מהווה נכס. כתב משפטי המסקר פסק דין פלילי חשוב (למשל הרשעה בפרשת שחיתות, או זיכוי מתוקשר בערעור על הרשעה) חייב להבין לא רק את תוצאת פסק הדין אלא גם את הרקע והתקדים: האם הייתה הלכה קודמת שבית המשפט סטה ממנה? האם פסק הדין ממשיך קו פסיקתי קיים או יוצר תקדים חדש? תשובות לשאלות אלה יימצאו בקריאת פסקי דין קודמים ובמאמרים – עבודה שאינה טריוויאלית ללא גישה למאגרי מידע משפטיים. עיתונאי המשתמש בשירות מחקר משפטי יכול לקבל תמצית של ההיסטוריה הפסיקתית בנושא ושיוך חברתי של פסק הדין בתוך “המגמות המרכזיות” שאותן סקרנו בחלקו הראשון של מאמר זה. בכך הדיווח התקשורתי שלו נעשה איכותי, מדויק ומבוסס יותר, ולא מסתפק רק בציטוטים חלקיים או בהודעה לעיתונות. יתר על כן, עיתונאי חוקר יכול באמצעות מחקר מקצועי לחשוף פרטים נסתרים: למשל, לגלות שבמקרה דומה בעבר התקבלה תוצאה אחרת, ולשאול מדוע – דבר שעשוי להוביל לתובנות עומק בכתבה. עבור הציבור הרחב הניזון מהתקשורת, יש חשיבות לכך שהמידע המשפטי שיוצג יהיה נכון ומאוזן. מחקר משפטי מקצועי הוא כלי שהופך מידע מורכב לנגיש ומדויק, ובכך משרת גם את הדמוקרטיה ואת הפיקוח הציבורי על מערכת המשפט.
סיכום
המארג השלם של הפסיקה הפלילית בישראל הוא דינמי ומשתנה, משקף את ערכי החברה המתפתחים ואת האיזונים שהמחוקק ובתי המשפט קובעים בין הגנה על הציבור לבין הגנה על זכויות הפרט. מגמות מרכזיות בשנים האחרונות – החמרה בענישה בעבירות חמורות, חיזוק זכויות נאשמים, והתמודדות עם אתגרי העידן הדיגיטלי – באים לידי ביטוי בפסקי דין תקדימיים של בית המשפט העליון ושל הערכאות השונות (ת”פ 15931/11/22 – מדינת ישראל נגד שי שמחון – החלטות ופסקי דין פליליים ⚖️ ) (צו חיפוש: פסילה עקב חיפוש לא חוקי, עו”ד יאיר רגב-משפטי). כדי להבינם על בוריים, אין די בקריאת כותרות בעיתון או בידיעה שטחית באינטרנט. המחקר המשפטי המקצועי מהווה כלי משלים הכרחי: הוא מעניק לפרקליט, לסטודנט, לחוקר או לעיתונאי את הפרספקטיבה ההיסטורית, ההשוואתית והביקורתית הדרושה כדי לפרש נכונה את הפסיקה. בעידן של מידע זמין בלחיצת כפתור, ההבדל בין מחקר עצמאי למחקר מקצועי עשוי להיות ההבדל בין ידיעה חלקית ומוטעית לבין הבנה מושכלת ומעמיקה. לפיכך, השקעה במחקר משפטי מקצועי – אם באמצעות מנוי למאגרי מידע מובילים ואם באמצעות הסתייעות בחוקר משפטי מומחה – היא השקעה ישירה באיכות העבודה המשפטית וביכולתנו לנווט בהצלחה בעולם המשפט המתפתח ללא הרף.
מקורות: פסיקה ישראלית (נבו, תקדין) לרבות פסקי דין עליון ע”פ 7475/14 (2014), בש”פ 7917/19 (2019), דנ”פ 1062/21 (2022); הלכת יששכרוב (2006) ופסקי דין מחוזיים בעקבותיה; תסקירי חוק ודוחות ציבוריים בנושא פסילת ראיות; מאגרי מידע משפטיים וניתוחיהם (lawresearch.co.il) (ת”פ 15931/11/22 – מדינת ישראל נגד שי שמחון – החלטות ופסקי דין פליליים ⚖️ ) (מגמת ההחמרה בעבירת הסחר בסמים האם חלה הקלה בעבירות רכוש) (צו חיפוש: פסילה עקב חיפוש לא חוקי, עו”ד יאיר רגב-משפטי) (צו חיפוש: פסילה עקב חיפוש לא חוקי, עו”ד יאיר רגב-משפטי) () () (שירותי מחקר משפטי בתשלום: מדריך מקצועי לבחירה ולמיצוי הטכנולוגיה – לקסיס נקסט- חיפוש משפטי) (שירותי מחקר משפטי בתשלום: מדריך מקצועי לבחירה ולמיצוי הטכנולוגיה – לקסיס נקסט- חיפוש משפטי) (נדחה ערעור קסטיאל על עונשו: “מדיניות מחמירה בעבירות מין” ).